Filiozófiánk

Napjainkra a környezetterhelés illetve szennyezés nagyarányú növekedésének hatására a környezetvédelem, környezettudatosság központi kérdéssé vált a mezőgazdaság és az élet minden területén. Az utóbbi idők rohamosan fejlődő intenzív ipari mezőgazdálkodása mára rengeteg kérdést vet fel. A nagy mennyiségű szintetikus vegyszerek és műtrágyák használatának és a szervesanyag utánpótlás hiányának következtében termőtalajaink humusz tartalma drasztikusan lecsökkent. A talajban élő hasznos élőlények száma folyamatosan csökken. Sok esetben gyakorlatilag halott talajon gazdálkodunk. Az emberiség felbontotta a természet évmilliókon keresztül jól működő egyensúlyát! Drasztikusan beavatkozott a természetes szabályozási mechanizmusokba. Ez azt eredményezi, hogy az intenzív gazdálkodási rendszerekben termesztett növénykultúrákat csak mesterséges anyagokkal tudják életben tartani. Amennyiben ezeket a mesterségesen, fosszilis energiákból előállított input anyagokat (műtrágya, növényvédő szerek) elvonják a rendszerből, akkor a termésátlagok drasztikusan lecsökkennek. A mai ember élete, mindennapjai a fosszilis, nem megújuló energiaforrásokon alapszik, minden mozdulatában jelen van. Ezért a jelenlegi bizonytalan és drága energiaellátás kétségeket vet fel az emberiség élelmiszerellátásával kapcsolatban. Az utóbbi években számos esetben derült ki több éve kereskedelmi forgalomban levő növényvédőszer hatóanyagokról, hogy karcinogén, mutagén illetve terratogén hatásúak, egyszóval az emberi egészségre károsak. Ezek a növényvédőszer hatóanyagok akár több éven keresztül is fennmaradhatnak talajainkban és talajvizeinkben. Még veszélyesebb jelenség ezen hatóanyagok bomlástermékeinek (metabolitjainak) kombinálódása. Ezeket a jelenségeket pontosan senki nem ismeri, nem kontrollálható. A nagy mennyiségben kijuttatott nitrogén műtrágya pedig a rétegvizek szintjéig nitrát felhalmozódást okoz. Ezek a tények továbbá sok egyéb járulékos problémát is felvetnek. Egyre inkább egyértelművé válik, hogy a jelenlegi rendszer rövid és hosszú távon sem fenntartható !!!

 

A mezőgazdaságnak és egyben a termelőknek a jövőt illetően olyan komoly problémákkal kell megküzdenie, mint az energia és egyéb input anyagok folyamatos áremelkedése, a növényvédőszer hatóanyagok kivonása, és a globális felmelegedés hatására kialakult szélsőséges időjárási körülmények kezelése.

 

Ezért napjainkban az Európai közösség és a világ figyelme is egyre inkább az alternatív, fenntartható mezőgazdálkodási rendszerek felé fordul. Az ilyen jellegű gazdálkodási módok alkalmazásához egy teljesen új szemléletre van szükségünk mind a termelők, mind a fogyasztói társadalom részéről.

A növénytermesztésben, ezen belül pedig a kertészeti kultúrákban a talajélet fenntartására és javítására,a szervesanyag folyamatos pótlására kell a hangsúlyt fektetnünk.  Egyszerűen fogalmazva a talajt tápláljuk, és ne a növényeket.  Mindezek mellett olyan biológiai növényvédelmi eljárásokat célszerű használni, amelyek szelektívek, kímélik a hasznos élő szervezeteket és nem maradnak utánuk vegyszermaradékok vagy ezek bomlástermékei. Ekkor biztosak lehetünk abban, hogy családunknak, gyerekeinknek biztonságos, fenntartható módon előállított vegyszermentes élelmiszert tudunk az asztalára tenni.