Gazdaság

A Pecznyik családban a gazdálkodás már több mint 100 éves múltra tekint vissza. A család több generáció óta foglalkozik mezőgazdasággal. Az államosítás okozta törés után 1996-ban kezdődött újra a gazdaság története.

 

Tanyánk a Kiskunsági Nemzeti Park közvetlen közelében Páhi község határában helyezkedik el, ezért a kezdetek óta arra törekszünk, hogy a környezettudatos, fenntartható és természet közeli életformát kövessük. A család környezet-, és vidékszeretetét tükrözi, hogy mára már a teljes területen ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatunk.

 

Jelenleg mintegy 65 ha területen folyik termelés. A terület adottságai mind a növénytermesztés mind az állattartás számára megfelelőek. A tevékenységi körünkbe tartozik az extenzív gyepgazdálkodás és az erre épülő húsmarha tartás. A szántóterületeken részben az állatállomány takarmányát termeljük meg, részben pedig kertészeti kultúrákat termesztünk. Ennek két fő ága a bio fokhagyma és a bio fűszerpaprika termesztése.

 

Gazdaságunk törekszik arra, hogy a természetes rendszerek sajátosságai szerint, de legalább annak mintájára épüljön fel. Ennek részeként a helyi forrásokat használjuk fel, törekszünk arra, hogy a növénytermesztési, állattenyésztési melléktermékek visszaforgatásával bezárjuk az anyag- és energiaáramlási kört; ez egyúttal csökkenti a környezetet terhelő hulladékok mennyiségét is. A növénytermesztésben, a talajélet fenntartására és javítására, a szervesanyagok folyamatos pótlására fektetünk nagy hangsúlyt. A tápanyag utánpótlásra a komposztált szerves trágyán felül baktérium trágyákat és zöldtrágya növények termesztését használjuk. A növényvédelmi kezelések esetében a biológia növényvédelem eljárásait alkalmazzuk. Szelektív, a hasznos élő szervezeteket kímélő eljárásokat részesítjük előnyben. Így tudtuk azt elérni, hogy mára már gazdaságunk szinte minden területén beállt az egészséges ökológiai egyensúly.

 

Kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy a termeléstől kezdődően a feldolgozáson át a csomagolásig mindent egy kézben tartsunk. Így tudjuk elérni azt, hogy magas hozzáadott értékkel kiváló minőségű bio élelmiszert tudunk előállítani.

 

Jövőbeni terveink közé tartozik a húsmarha állomány létszámának növelése illetve a termékeink feldolgozottsági fokának további növelése.

 

 

Szántóföldi növénytermesztés

 

A szántó területek jelentősebb részén a húsmarha állomány számára szükséges abrak takarmányokat termeljük meg. Főbb termesztett növények a kukorica, búza, tritikále, lucerna és a vöröshere. A tápanyag utánpótlás és a talaj élet javítása céljából másodvetésű zöldtrágya növényeket termesztünk, melyek a mustár, olajretek, lóbab és az őszi borsó.

 

 

Kertészet

 

Területeink kisebb részén kertészeti kultúrák termesztésével foglalkozunk. A kertészeti termelés alapvetően két fő iránya a fokhagyma és a fűszerpaprika. Jelenleg a teljes kertészeti területünk öntözhető. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy aszályos időben is kielégítő termést tudjunk biztosítani.

 

Fokhagyma

 

A kertészeti kultúrák közül a nagyobbik teret a fokhagyma foglalja el. Családunk nagy hangsúlyt fektet ezen nemes fűszernövény termesztésére. A kiváló minőség alapja a magas minőségű és egészséges vetőmag illetve a napi szintű odafigyelés. Ennek köszönhetően mára a konvencionális termesztéssel azonos minőségű terméket tudunk partnereink számára biztosítani. A termesztés technológia sajátosságaiból adódóan a műtrágyák és szintetikus növényvédőszerek használatának kizárásával a növények növekedése a hagyományos termesztéshez viszonyítva jóval kiegyenlítettebb viszont a termésátlagok 20-30 %-al elmaradnak az intenzív körülmények közt megtermelt növényekétől. Ennek viszont az a pozitív hatása, hogy a bio fokhagyma egészségesebb, ízletesebb, íz és zamat anyagaiban sokkal koncentráltabb, gazdagabb. Szerencsére mára már ezt a fogyasztói visszajelzések is igazolják. Bátran merem ajánlani minden kedves embertársamnak a bio fokhagyma napi szintű fogyasztását.

 

Fajták:

 

Sprint

 

Magas terméshozam mellett a legkorábban ültethető és betakarítható extra korai fajta. A fokhagyma feje homorú, közepe üres, gerezdjei nagyok és rózsaszínűek. Ültetése szeptember eleje és december eleje között esedékes. Száraz fokhagymaként betakarítása május vége és június közepére tehető.

 

 

Arno

 

Magas és kiegyenlített terméshozamra képes bördő nélküli tavaszi fokhagyma fajta. A fokhagyma fejek külseje élénk fehér színű, a gerezdek nagyok és rózsaszínűek. Tavaszi fajta révén a megfelelő tárolási körülmények között hosszú ideig eltartható. Ültetése december elejétől május közepéig esedékes. Száraz fokhagymaként betakarítása július és augusztus végére tehető.

 

 

Messidor

 

A termesztett fajtáink közül a legnagyobb fej méretre képes őszi fajta. Gerezdjei nagyok és gömbölyűek. A külső buroklevelek eltávolítása után a fokhagyma fej élénk fehér színű. Magas termés mennyiségre képes. A betegségekkel szemben toleráns. Ültetése szeptember eleje és december közepére tehető. Zöldvágott fokhagymaként betakarítása június közepén várható. Száraz fokhagymaként július végén- augusztus elején szedhető. Őszi fajta révén kevésbé eltartható.

 

 

 

 

Fűszerpaprika

 

A kertészeti kultúrák közül a másik értékes és tradicionálisan magyar fűszernövény a fűszerpaprika. A paprikát sík termesztésben palántából ültetve műveljük. Az ültetés minden év május közepén géppel történik. A tápanyag utánpótlásra a gazdaságban megtermelt szerves trágya komposztot használjuk, illetve kiegészítésként baktérium trágyát forgatunk a talajba. A gyomszabályozást kézi kapálást követően kultivátoros műveléssel illetve gyomlálással oldjuk meg. A növényvédelmi technológia alapja a jó minőségű, rezisztens fajta. Szélsőséges időjárási körülmények esetén az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett készítményeket használjuk. A fűszerpaprika esetében jelenleg a teljes termelési folyamatot a szárításon, őrlésen át a csomagolásig a saját gazdaságban valósítjuk meg. Így tudjuk garantálni, hogy a kiváló minőségű kézzel gondosan válogatott bogyókból prémium minőségű bio fűszerpaprika őrleményt tudunk előállítani.

 

Fajták:

 

Remény


Folytonos növekedésű, szétterülő lombozatú, csüngő termésállású, csípősség nélküli fajta. Bogyója 10-15 cm hosszú közel egyenes lefutású, hengeres. Korai érésű, jó színezéktartalmú, bőtermő, kézzel könnyen szedhető. Elsősorban palántázott termesztésre ajánlott, megfelelő agrotechnikai feltételek között helyrevetéssel is eredményesen termeszthető. Betegségekkel szembeni tűrőképessége jó.

 

Kalorez


Csípősség nélküli, csüngő termésű, folytonos növekedésű fajta. Bokra 50-60 cm magas, zárt lombozatú, erőteljes növekedésű. Levélzete középzöld. Középkorai érésű, termései könnyen szedhetők, nagy termőképességű. Elsősorban palántázott termesztésre ajánlott, de helyrevetve is sikeresen termeszthető. Jó színezőképesség, kellemes íz és zamat jellemzi. Kiváló őrlemény-alapanyag készítésére alkalmas, Xanthomonas vesicatoria baktériummal szemben ellenálló. Környezetbarát technológiával termeszthető.

 

Kalóz


Csípős, csüngő termésű, folytonos növekedésű fajta. Bokra 50-60 cm magas, erőteljes növekedésű. Levélzete, lombozata haragoszöld színű, levélszél kissé hullámos. Termése a Kalocsai V-2 fajtához hasonló. A Xanthomonas vesicatoria baktériummal szemben rezisztens, környezetbarát technológiával termeszthető. Elsősorban palántázott termesztésre ajánlott.